Szép útikönyv

A Földközi-tenger átfedésben a parton, Nizza kiváló helyen, a Côte d’Azur a legnagyobb felhívni a turisták számára. Ne várják mérföldre aranyszínű homok – a strand köves és rögös, de mindig tele bronz napfény.


Ben Novakovic – 2015

Mégis van még sok ajánlani Franciaország ötödik legnagyobb városa, túl nap és a tenger. Nizza múzeumok és galériák bõven, valamint dekadens éjszakai élet, és a különböző Niçoise kultúra szurdok. A legjobb módja annak, hogy megismerje a város vándorló hálózata sétányok és a sávok az Óváros. Így lehet lerázni a hordák kevésbé kalandvágyó turisták és megtalálni a város finomabb bárok és éttermek.

Mindenképpen próbálja Socca, ami olyan, mint egy palacsinta, de készült csicseriborsó liszt, és egy-két pohár a helyi rosé. Eközben Le Chateau vagy Castle Hill egy kihagyhatatlan romjai, buja növényzet és gyönyörű kilátás nyílik az alant elterülő városra.


Dennis Jarvis – 2007

A szép város központjában, egy ideig Nizza legnagyobb polgári tér, Massena, melynek rendezését előrevetítette egy meghajtót elváltoztatja a város közlekedési eltömődött utak utat enged parkok, kertek és villamos vonalak. A csúnya buszpályaudvar már lebontották, hogy helyet csináljanak az új Promenade du Paillon, a 1.2km hosszú (0,75 mérföld) a “zöld folyosó” összekötő, a Nemzeti Színház és a tenger. Emellett az új Allianz Riviera stadion egy lenyűgöző feat ökológiai építészet, termelő több energiát, mint amennyit felhasznál.

Bár úgy hangzik, mint Nizzai kitaszították a Dior táskák hajdani kertészeti kesztyű, a csillogás, a Côte d’Azur még mindig jelen van. Milliomosok jachtok lökdös a helyet a kikötőben, és nincs hiány a kizárólagos bárok, éttermek és butikok. Persze, lehet, hogy nem szép, hogy ugyanaz a kizárólagosság, hogy a fin-de-siècle nagyvilági mecénások egyszer kért, de ez a nyüzsgő város bőven tartani látogatók szórakoztatásáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.